Galagonya lekvár

Hozzávalók:

  1. - 1 kg megtisztított galagonya termés
  2. - méz
  3. - víz

Amire figyelni kell!
  1. A gőzölő edény aljára mindig tegyünk többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot, és arra állítsuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül a forró fémmel, így elkerülhetjük az üvegek elrepedését.
  2. Az előírt gőzölési időket mindig tartsuk be! Inkább pár perccel több legyen, mint kevesebb!
  3. Amennyiben celofános üvegeket gőzölünk, mindig tegyünk a tetejükre nedves ruhát!
  4. A már megtöltött és lezárt, forró üvegeket minél gyorsabban tegyük a száraz dunsztba!
  5. Minél kisebb mennyiséget teszünk száraz dunsztba, annál vastagabb, párnákból, takarókból álló hőszigetelés szükséges.
  6. Csak akkor bontsuk szét a száraz dunsztot, ha már teljesen kihűltek az üvegek! A megfelelő dunsztolás min. 1-3 napig tart.
  7. A kész befőttet, lekvárt, szörpöt vagy savanyúságot az üveg lezárása után célszerű legalább 5 percre a tetejére állítani, mielőtt dunsztolással tartósítjuk.

Forrás: https://www.befozes.eu/befozesi-tippek-tanacsok/dunsztolas-gozoles/

Elkészítése:

Főzés előtt, mossuk meg alaposan és nyomkodjuk szét a bogyókat. Majd töltsük meg az edényt úgy vízzel, hogy egyharmadáig ellepje a bogyókat és ízlés szerint tegyünk hozzá mézet. Ezt a keveréket főzzük puhára. Majd nyomjuk át egy szitán, azt lassú tűzön folyamatos kevergetéssel sűrítsük addig, ameddig a levkár állapotot el nem érjük el. Ezt követően gőzöléssel tartósítsuk. (Nedves dunsztolás)

Tartósítás: 

Nedves dunsztolás: Egy nagyobb befőző edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk a megtöltött üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával, így elkerülhetjük az elrepedésüket. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítjuk acsírátlanítási időt és mindaddig gyenge forrásban tartjuk, amíg a recept előírja. Ez az idő többnyire 20-30 perc, de ez függ a befőtt állagától és az üvegek mértétől is. Aszükséges gőzölési idő letelte után a lángot lezárjuk és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.

Gyógyhatásai:

  • Szív és érrendszeri betegségek.
  • Lásd. galagonya (Gyógynövények fül alatt).
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el